Weblog

WordPress 1.5 onder de loep genomen

Posted on: February 21st, 2005 | Category: Software, Web, Wordpress

Afgelopen weekend heb ik eens WordPress 1.5 geinstalleerd, om alles een beetje uit te testen.

Dit zijn mijn bevindingen:

 1. Themes: eindelijk maakt WordPress ook gebruik van themes en in het verlengde daarvan ook meteen een theme-switcher. Pagina’s (bv, single entries, archieven, etc) kunnen nu ook een eigen layout krijgen.
 2. Pages: dit is voor mij de beste nieuwe feature van WP tot nu toe. De mogelijkheid om alle pagina’s op je site te beheren via de WP admin interface is een grote vooruitgang. Enige nadeel is dat met de nieuwe standaard template, het niet out-of-the-box mogelijk is om comments op je ‘pages’ te krijgen zonder aanpassingen te doen. Dat moet zeker verbeterd worden mijns inziens.
 3. Kubrick: er is al veel over gepraat de laatste tijd, maar Michael Heilemann’s Kubrick is nu de officiele standaard template voor WordPress. Dat is een hele verbetering ten op zichte van de vorige standaard template.
 4. WP admin interface: dat de admin interface van WordPress lelijk was, dat wisten we al en daar is al vaak genoeg over gepraat. En ik weet dat er gewerkt wordt aan een nieuwe interface, dus dat laten we nu maar even links liggen.
 5. Dashboard: ja lieve kijkbuiskindertjes, we hebben het slechtste voor het laatst bewaard: nieuw in WP 1.5 is het dashboard…….. DE HEL!

  Kregen we in oudere versies van WordPress meteen het ‘write’ scherm in beeld, in WP 1.5 worden we geconfronteerd met een brei van nieuwsposts van externe (!) websites. Niet alleen vraag ik niet om die zooi (als ik iets wil weten over updates van WP, dan check ik wel de rss-feed) het maakt de interface ook nog eens druk en onoverzichtelijk. Daarnaast is het gewoon lelijk.

  Wat wil ik zien op de index-pagina van m’n weblog-software? De statistieken van mijn weblogje en de mogelijkheid om meteen te beginnen met schrijven. Meer niet, maar ook zeker niet minder. Het blokje “Latest activity” gaat wat dat betreft wel de goede kant op.

  Maar het dashboard in de huidige vorm? Driewerf neeeeeeeeeeeeeeeee!

Conclusie: de nieuwe features van WordPress zijn zeer zeker een grote vooruitgang en zorgen er voor dat WordPress nog groter gaat worden. Helemaal de opties om dmv ‘pages’ je hele site te managen is geweldig en dankzij het nieuwe ‘theme’ systeem, zal het makkelijker worden voor de niet zo technische mensen om snel een andere layout in te voeren via het admin-scherm.

Al met al ben ik behoorlijk positief over deze versie, maar het dashboard in de huidige vorm, zet er wel een zware domper op. Het zou voor mij een reden kunnen zijn om andere weblog-software in overweging te nemen.

Comments

Leave your own comment »

 1. Jort

  Mooie review :).
  Ik ga er ook maar eens naar kijken en dan zien of het dashboard echt zo erg is ;). Is het er btw niet uit te slopen?

  Posted on: 21/2/2005 at 12:52 - #

 2. TeRanEX

  “Het zou voor mij een reden kunnen zijn om andere weblog-software in overweging te nemen.”
  Dan moet je misschien Nucleus CMS eens een kans geven ;) http://nucleuscms.org

  Posted on: 21/2/2005 at 20:46 - #

 3. Rogier

  Nucleus CMS heb ik een paar jaar geleden al eens gebruikt en alhoewel ik erg onder de indruk was (en ben) van de mogelijkheden van Nucleus, vind ik de admin-interface ook nog steeds erg spartaans.

  Ik blijf toch een designer en ik wil iets moois hebben om tegenaan te kijken.

  Dotclear heeft naar mijn mening nog steeds 1 van de mooiste interfaces van alle weblogsoftware.

  Posted on: 21/2/2005 at 22:35 - #

 4. Bas

  Zie http://jeroenonstenk.nl/2007/03/04/wordpress-cms-tool/ voor het wijzigen van je dashboard. Overigens voor versie 2.x.

  Posted on: 17/1/2008 at 15:20 - #

Leave a Reply

Keep it polite and on-topic please.

The Fine print™: By submitting a comment here you grant this site a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution.
Your email is never published nor shared. Required fields are marked *