Archive for November, 2003

Beveiligingslek in Movable Type

Posted on: November 28th, 2003 | Category: Software

Nog een reden om over te stappen van Movable Type naar WordPress ;-) Wat is er aan de hand? De standaard-installatie van MT bevat een bestand mt-send-entry.cgi, waarmee je anoniem een mailtje kan sturen. Nou is er wel meer blog-software, waarmee dat kan, maar dit MT bestandje blijkt niet zo veilig te zijn en kan gebruikt worden om spam mee te verzenden (wat ook al gebeurd is).
Er is een patch voor uitgekomen en de nieuwe versie van MT is al ge-update, maar als de standaard Movable Type gebruiker een beetje overeenkomt met de standaard computer-gebruiker, dan zou het wel eens een tijdje kunnen gaan duren voordat iedereen z’n software heeft ge-update. Dus als je 1 dezer dagen spam ontvangt, die afkomstig lijkt te zijn van een weblog, dan weet je waarom :-)

Holy searchable terrabytes batman!

Posted on: November 27th, 2003 | Category: Web

En als je de 5 terrabyte uit het vorige postje al veel vond, houd je dan maar vast. De honderden terrabytes aan data van Archive.org zijn nu ook doorzoekbaar op tekst via de recall zoekfunctie. De inhoud van 11 miljard webpagina’s uit het verleden compleet doorzoekbaar. Damn. (Het is overigens nog wel een beta-versie.)

Cnet vernietigt totale collectie van mp3.com

Posted on: November 23rd, 2003 | Category: Web

Het moet niet gekker worden. Zoals u waarschijnlijk al weet, heeft Cnet de mp3.com domeinnaam overgenomen. Afgelopen vrijdag kregen alle aangesloten muzikanten een bericht met de volgende inhoud:

“Your personal information, music, images, related content or other information will not be transferred to CNET Networks, Inc. or any other third party… Please note, however, that promptly following the removal of the MP3.com website, all content will be deleted from our servers and all previously submitted tapes, CD-ROMs and other media in our possession will be destroyed. We recommend that you make alternative content hosting arrangements as soon as practicable.”

Op deze manier gaan dus miljoenen mp3’s verloren. En dat alleen uit zakelijke overwegingen. Wat een wereld…

Update: Het ziet er naar uit, dat Archive.org de gehele collectie van 5 terrabyte gaat hosten

Slashdot in xhtml

Posted on: November 22nd, 2003 | Category: Xhtml/Css

Altijd gevaarlijk, als je je met Slashdot gaat bemoeien. Voor je het weet heb je een paar boze nerds achter je aan. Maar ik geloof dat de reacties nu toch wel over het algemeen positief zijn. In een artikel op ALA, wordt de ombouw van de oude niet-semantische tabel-gebasseerde code van slashdot naar geldige xhtml 1.0 strict besproken.
Ben benieuwd of het nu ook in praktijk gebracht gaat worden.

Photoshop Actions

Posted on: November 17th, 2003 | Category: Design

Jeremy Keith presenteert een set photoshop actions, om verschillende effecten, zoals soft focus en lomo-achtige beelden te creeeren. Downloaden maar!

ReUSEIT winnaars bekend

Posted on: November 15th, 2003 | Category: Design

De winnaars van de ReUSEIT wedstrijd zijn bekend gemaakt. De eerste prijs is voor Mike Pick. Een verdiende winnaar. De rest was mijns inziens te kaal en te weinig vormgegeven. Ik weet dat Nielsen van minimaal design houdt, maar daarom hoef je niet alle design uit een pagina te strippen.

Nieuwe templates voor Photostack

Posted on: November 13th, 2003 | Category: Design

De templates die bij Photostack worden geleverd zijn heel aardig (gemaakt door Dean Allen), maar ik wilde ze toch een beetje meer aanpassen aan m’n eigen smaak. Dus ben ik er vanmiddag even mee aan de slag gegaan. Het resultaat kan je vanaf nu bekijken onder /foto, waar in de toekomst meer foto’s komen te staan. Ik heb hiervoor meteen een nieuw item aan de navigatie toegevoegd.
De templates valideren als XHTML 1.0 strict en CSS 2. Ik zal ze binnenkort wel ergens ter download aanbieden.

Mom finds out about blog

Posted on: November 13th, 2003 | Category: Linkdump

OMG! Je ergste nachtmerrie! In ieder geval wel voor Kevin Widmar, wiens weblog ontdekt werd door z’n moeder.

In a turn of events the 30-year-old characterized as “horrifying,” Kevin Widmar announced Tuesday that his mother Lillian has discovered his weblog. (…). Upon receipt of the e-mail, Widmar mentally raced through the contents of his blog. He immediately thought of several dozen posts in which he mentioned drinking, drug use, casual sex, and other behavior likely to alarm his mother.

Meer humor bij The Onion.

CSS Zen Garden Updates

Posted on: November 10th, 2003 | Category: Xhtml/Css

Weer een paar nieuwe designs voor CSS Zen Garden. Dit keer zit er ook een Nederlandse enty tussen: Radio Zen, een creatie van Marc van den Heuvel. Ziet er heel goed uit, alleen volgens mij breekt de pagina wel enigszins in IE 5.5. Zijn er eigenlijk nog meer Nederlandse entries? Als ik tijd heb, dan…
Edit: En Egor Kloos zit er ook bijna bij.

Photostack roeleert

Posted on: November 7th, 2003 | Category: Site

Als je op zoek bent naar een simpel photogallery script, dan kan ik Photostack aanraden. Ik heb er even een paar uurtjes mee zitten spelen, het werkt echt super. Geen MySQL voor nodig, simpele admin-interface, automatische thumbnails, xhtml 1.0 strict code en nog veel meer.