Weblog

Magazine inspired layouts? Nee dank u.

Posted on: October 12th, 2003 | Category: Design

Interessant artikel van Modulo 26 over het omzetten van tijdschrift layouts naar web layouts. Modulo vraagt zich af waarom de web-versies van de tijdschriften meestal niet prettig leesbaar zijn vormgegeven:

Magazines have, through their years of trial, error and experience, developed layouts that are both easy to read and enticing. We find it a shame that these same magazines’ web companions rarely evoke the same feeling.

Ze pleitten er voor, om de artikelen dus op dezelfde manier vorm te geven, als het tijdschrift. Ik ben het hier absoluut niet mee eens. Afgezien van de technische problemen (overgang van teksten van de ene kolom naar de andere kolom [zou het niet mooi zijn als we op het web kolommen aan elkaar zouden kunnen linken, net als in InDesign of Quark?].), kleven er ook andere bezwaren aan dit idee:

  1. Het web is een ander medium. Deze fout wordt wel vaker gemaakt, door website-bouwers. Pas je vormgeving aan aan het medium waar je voor ontwerpt. Ga niet de vormgeving van een ander medium proberen te kopieren. DAT WERKT DUS NIET. Elk medium zijn eigen vormgeving.
  2. Mensen houden niet van scrollen. Uit studies, die in het verleden zijn verricht, blijkt dat mensen niet van scrollen houden. Ze scrollen hooguit anderhalve pagina. Als je je tekst op gaat delen in kolommen, dan moet er dus automatisch meer gescrolled gaan worden. Bij lange teksten moet er immers van boven naar benden gescrolled worden om verder te kunnen lezen.

Modulo heeft een mock-up gemaakt van hoe zo’n web-pagina er uit zo komen te zien.

Comments

Leave your own comment »

Leave a Reply

Keep it polite and on-topic please.

The Fine print™: By submitting a comment here you grant this site a perpetual license to reproduce your words and name/web site in attribution.
Your email is never published nor shared. Required fields are marked *